Nyomdai kisokos

A könyv, vagy kiadvány jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység.
Az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.
Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják. Biegeléskor az anyagra egy hajtási vonal kerül, mely a hajtás élét egyenletessé teszi. Megfelelően biegelt, előkészített anyag esetén a hajtási vonalon a papír, vagy a festék nem törik meg.
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet.
Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
dathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat color nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.
A digitálisan elkészített anyag (file) típusát határozza meg. A felhasználók első sorban a file kiterjesztését hasonlítják a formátumhoz, amivel azonosítják a felhasználás jellegét, módját.
Valamely eljárással a nyomtatott anyag felületére más egyéb nemesítő/kezelő anyagot helyezünk. Ezek első sorban különböző fóliák vagy lakkok lehetnek. A felületkezelt anyagok megjelenése esztétikai szempontból igényesebb, valamint élettartam növelő szerepe is van.
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik. A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás lényegesen drágább, viszont minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásnál. Ez utóbbinál a papír ugyanis könnyen görbül, vetemedik, a hideg fólia összezsugorodik, ráncosodik.
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.
könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik.
Műanyag tábla, mely reklámdekorációs célokat szolgál. Felhasználása elsősorban beltéri tábla.
Dupla rétegű anyag, pl. öntapadó fólia esetében hordózónak nevezzük a két rétegű anyag hátlapját, tehát azt, ami csak a felhasználni kívánt anyag hordozására szolgál.
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb (a papír vastagságától függően) 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható kötészeti megoldás.
Ívre vágott papírra történő nyomtatás.
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, matrica, vinyl stb, műanyagra, habosított pvc-re, fára, vagy bármilyen más hordozóra való felragasztása.
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. Egy ökölszabály van: minél nagyobb a felbontás annál jobb lesz a nyomtatott kép.
Ha a kiadvány olyan elemeket tartalmaz, amelyeket az oldal szélére szeretne nyomtatni, azokat kifutó szélekként kell beállítania. Kifutó szélnek azt nevezzük, ha egy elem túlnyúlik a kiadvány oldalán. A kiadványt a kész nyomtatvány méreténél nagyobb méretű papírra nyomjuk, majd levágjuk a széleit. A kifutó szélekre azért van szükség, mert a legtöbb nyomtatóeszköz, beleértve az ofszetnyomó gépeket is, nem képes a papír szélére nyomtatni, valamint vágási utómunka során nem lehet pontosan az oldal szélére tervezett kép szélét levágni, fehér csík maradhat.
Egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.
Kis méretig, jelen esetben SRA3 méretig történő nyomtatás, mely 320x450 mm-es ívméretet jelent.
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb.
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, valamilyen lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát.
Harmonikaszerűen összehajtott oldalakból álló szétnyitható kiadvány.
a fémgyűrűzés előkészítő művelete, pl. gyors vagy gyűrűs mappák esetén
Szövetből készült nagy méretű hirdetőfelület, amelyet általában épületek homlokzatára függesztenek ki. Felülete lehet matt vagy fényes. Rögzítése fém karikák segítségével történik, mely a konfekcionálás során kerül molinó peremeire.
Krétázott, simított papír főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes. Az offszet nyomás kedvelt hordozó fajtája.
Szövet alapú reklámtermékek készítésének befejező műveletét hívjuk így – pl. zászló széleinek elvarrása, molinók széleinek visszahajtása, rögzítő gyűrűkkel (ringli) történő ellátása stb.
Tekercses anyagokra, plotterrel való nyomtatást jelent.
A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén
Perforált ablakfólia. Nevéből adódóan a fólián keresztül a sötétebb környezetbe nem lehet belátni. A one way vision fólia egy perforált üvegfólia, amely a hátoldalán fekete színű. A nyomat fedettsége 30-40%-os, 1,5 mm-es lukacsozással. A perforált ablakfóliát elsősorban kirakat dekorációnak használják, ahol fontos, hogy ki lehessen látni. Előfordul gépjárművek oldal és hátsó ablakán is.
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív.
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb. besorolása
A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában.
Az egyes papírok, gyártók által adott fantázianeve.
PDF első sorban kész nyomdai anyagok továbbítására kialakított formátum. Célja hogy a szerkesztő számítógépén létrehozott anyag minden más környezetben (másik számítógépen) is ugyan úgy nézzen ki, képes legyen nyomtató és nyomdaspecifikus adatokat is tárolni.
A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma.
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.
A Standard roll-up a legkedvezőbb árfekvésű kiállítási és promóciós reklámeszköz. A nyomat a roll-up alumínium testében feltekerve helyezkedik el, így kis helyet foglal és védve van a szállítási közben esetlegesen bekövetkező sérülésektől. Használatához csak ki kell tekernünk a fémházból, majd a hozzá tartozó merevítő rúdhoz rögzítve kifeszítjük. Így egy nagy reklámfelületet kapunk. A roll-up állvány nagy méretben háttérként is használható. A nyomat cseréje műhelyünkben megvalósítható. A szerkezethez tartozó vászon hordtáskával a szállítás könnyedén megoldható.
Habosított műanyag, PVC tábla melynek vastagsága általában 3-5 mm, elsősorban beltéri használatra ajánljuk.
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Adott formát követő kivágó kés a stancgépbe helyezve a papírból ki szakítja a szükséges, vagy fölösleges részt. Felhasználási terület: címke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok, függőcímkék.
Nyomdai nyelven megfogalmazott összetett jelölés: 1+0 1 oldalas, 1 színnyomású 1+1 2 oldalas, mindkét oldalon 1 színnyomású 4+0 1 oldalas, 4 színnyomású (full color, színes) 4+4 2 oldalas, mindkét oldalon 4 színnyomású (full color, színes)
A kiadvány összes oldalának mennyisége.
Formára vágott matricák esetében, ahol arányaiban több fólia kerül eltávolításra mint ami a hordozón marad, szükség van egy transzferfólia alkalmazására, ami megkönnyíti a fólia felhordását a felületre.
A vászonképet fedőkeret nélküli, úgynevezett vakrámára feszítve készítik. Ez azt jelenti, hogy az oldaléleken 2–5 cm vastagságban továbbfut a kép, így a falra akasztva kiemelkedik annak síkjából, ezzel optikai csalódást okozva, egyedi 3D-s hatást keltve növeli a vászonkép térhatását. A vakráma (más néven: ékráma, vakkeret, blindráma) fa alapanyagból készül, művészi festővászon felfeszítésére szolgál, magassága általában 2–5 cm. Ez a kép oldalának faltól való távolságát jelenti. A 2 cm-es vastagság a vékonyabb, kisebb méretű képekhez előnyös, míg a 4 cm-es egy faltól való magasabb távolságot jelent. Ez utóbbi még látványosabbá teszi a nagyméretű képeket. A vászon kiválóan feszíthető. A képeket a hátoldalukon tűzik. Nagyobb méretű vakrámáknál merevítőt is használnak, azzal stabilizálva a vásznat.
A vágott méreten kívül elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás helyét.
A kész nyomdai termék végmérete.
Digitális nyomtatási eljárással készített speciális fényes vagy matt felülettel bevont vásznakra bármilyen fotót vagy grafikát elkészítünk bármekkora méretben.
Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. Termék azonosítási célból használják.
A dekorációs célokra használt öntapadó műanyag alapú fóliák.